Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Η Χώρα στην Άνδρο

Η Χώρα στην Άνδρο είναι η πρωτεύσουσα του νησιού και βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού.....Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο. Η χερσόνησος από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα στην Άνδρο οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και τη θάλασσα. Καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο, και την βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη. Η Χώρα στην Άνδρο περιβάλλετα από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά.

Η Χώρα δεν μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα

Η Χώρα στην Άνδρο, είναι πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων. Δεν μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα καθώς διατηρεί την αίγλη της και τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της.  Είναι μοναδική. Όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα, πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Έντονο είναι και το ιστορικό και πολιτιστικό της στοιχείο με τα πολλά Μουσεία και την κλασική αρχιτεκτονική τους. Στην Χώρα στην Άνδρο το μάτι χορταίνει από το γαλάζιο της θάλασσας, τις κατάφυτες διπλανές ρεματιές και το λευκό των κυκλαδίτικων σπιτιών.

Σημεία ενδιαφέροντος στη Χώρα στην Άνδρο

Στην είσοδο του λιμανιού στη Χώρα στην Άνδρο δεσπόζει ο φάρος Τουρλίτης ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο. Στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Χώρας, πάνω σε μια νησίδα, θα δείτε λείψανα από το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα. Ένα τοξοτό πέτρινο γεφύρι ενώνει το Κάστρο με τη Χώρα στην Άνδρο. Στην πλατεία απέναντι από το κάστρο δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα. Είναι έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή.

Από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα είναι η Καΐρειος Βιβλιοθήκη στεγασμένη σε ένα αρχοντικό του 1919. Η πρωτεύουσα της Άνδρου βρίθει από πολιτισμό. Αξίξει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης. Επίσης το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη, θεολόγου, φιλοσόφου και αγωνιστή του 1821.

Θαυμαστά είναι επίσης και τα εκκλησιαστικά μνημεία. Η Παναγία η Θεοσκέπαστη, προστάτιδα του νησιού. η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Παλατιανή (Αγία Τσουρά), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, και η Παναγία η Θαλασσινή, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα.