Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Άνδρος! Ένα μοναδικό νησί των Κυκλάδων και της Ελλάδας

Η Άνδρος ξεχωρίζει για τα άφθονα νερά, τα ψηλά δέντρα και τις πολλές και όµορφες παραλίες του.


Η Άνδρος είναι βαπόρι που ταξιδεύει στους αιώνες φορτωµένο. Φορτωμένο µε λεµόνια, µπαµπιλόνια, φράπες και τριαντάφυλλα από τους µπαξέδες του. Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων το δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο.

Έχει έκταση 380 τ. χλµ. Απέχει 6 ναυτικά µίλια από την Εύβοια και λιγότερο από ένα ναυτικό µίλι από τη Τήνο. Το νησί έχει µήκος περίπου 40 χλµ. και πλάτος 17 χλµ. Απέχει 36 περίπου ναυτικά µίλια από τη Ραφήνα µε την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Η Άνδρος έχει βραχώδη ακτογραµµή µε συνολικό µήκος περίπου 176 χλµ. Σύµφωνα µε τον Ανδρέα Εµπειρίκο είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσµου».

Η Άνδρος των διακοπών

Παραλία ΆχλαΗ Άνδρος, λόγω της μικρής της απόστασης της από την Αττική και της πολυμορφίας της είναι ιδανική για όλους. Στην Άνδρο θα χαλαρώσετε αλλά και θα διασκεδάσετε. Θα δοκιμάσετε παραδοσιακά εδέσματα αλλά και σύγχρονη κουζίνα. Θα κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες της αλλά θα βρείτε και την πνευματική της πλευρά στα μοναστήρια και τις εκκλησιές της.  Θα ζήσετε τις ανέσεις αλλά θα έρθετε σε επαφή με την απέραντη φύση και τα μονοπάτια της. Η Άνδρος είναι ένας μοναδικός προορισμός. Είναι ιδανική για σύντομες αποδράσεις. Αν όμως της αφιερώσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα σας αποζημίωσει με το παραπάνω!

Η Άνδρος της Ιστορίας και της μυθολογίας

Η Άνδρος πήρε το όνομα της κατά την μυθολογία όταν ο Στάφυλος γιος του ∆ιονύσου είχε κόρη την Κρέουσα ή νύµφη Ροιώ την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Απόλλωνας και από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο Άνιος. Ο Άνιος απέκτησε πολλά παιδιά. Ανάµεσά τους ήταν οι κόρες, Σπερµώ, Οινώ και Ελαΐς. Τα ονόµατά τους αντιστοιχούσαν στα βασικά είδη διατροφής, σιτάρι, κρασί και λάδι. Ο προπάππους τους, ο ∆ιόνυσος, τους χάρισε την ικανότητα να κάνουν τη γη να καρπίζει. Όπου λοιπόν περνούσαν, φύτρωναν αµπέλια, ελιές και σιτάρι. Ο Άνιος απέκτησε επίσης και τρεις γιους, τον Μύκονο, τον Άνδρο και τον Θάσο. Οι αρχαίες ονοµασίες της Άνδρου ήταν Υδρούσα (µε άφθονα νερά), Επαγρίς, Νωναγρία (υγρό πεδίο), Λασία (µε πλούσια βλάστηση) και Γαύρος.

Η Άνδρος της Φύσης

Η Άνδρος είναι µια µικρογραφία της Ελλάδας. Έχει αμέτρητες καταπληκτικές παραλίες, ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, µικρά ποτάµια, κοιλάδες φυτεµένες µε αµπέλια, τρεχούµενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαµατικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο µε την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά. Επίσης σπάνια αρπακτικά όπως: φιδαετός, ο πετρίτης και ο µαυροπετρίτης, (ένα σκουρόχρωµο, µεσαίου µεγέθους γεράκι µε µακριές φτερούγες που είναι από τα πλέον απειλούµενα είδη στην Ευρώπη, αφού ο µισός πληθυσµός τους παγκοσµίως ζει στο Αιγαίο. O µαυροπετρίτης έρχεται και αναπαράγεται και στην Άνδρο και µετά αποδηµεί για να ξεχειµωνιάσει στην µακρινή Μαδαγασκάρη.