Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Η Χώρα της Άνδρου και τα γύρω χωριά

Η Αρχοντική Χώρα της Άνδρου

Η Χώρα της Άνδρου είναι η πρωτεύουσα του νησιού κτισμένη σε μια χερσόνησο που “κόβει” τη θάλασσα στα δυο, με τον πεζόδρομο που τη διασχίζει να οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη...
Καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο, και την βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη. Η Χώρα της Άνδρου περιβάλλεται από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά.

Χώρα της ΆνδρουΕίναι αλήθεια ότι η Χώρα της Άνδρου δεν μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, είναι πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων και διατηρεί την αίγλη της και τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της. Είναι μοναδική. Όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα, πλατείες, γραφικά σοκάκια και ωραίες εκκλησίες. Έντονο είναι και το ιστορικό και πολιτιστικό της στοιχείο με τα πολλά μουσεία και την κλασική αρχιτεκτονική τους. Στην Χώρα της Άνδρου το μάτι χορταίνει από το γαλάζιο της θάλασσας, τις κατάφυτες ρεματιές και το λευκό των νεοκλασσικών – κυκλαδίτικων κτιρίων.

Σημεία ενδιαφέροντος στη Χώρα της Άνδρου

Ο Φάρος Τουρλίτης στη Χώρα της ΆνδρουΣτην είσοδο του λιμανιού στη Χώρα στην Άνδρο δεσπόζει ο φάρος Τουρλίτης, ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο και ο πρώτος αυτόματος στην Ελλάδα. Δίπλα θα δείτε λείψανα από το Ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα και ένα τοξοτό πέτρινο γεφύρι ενώνει το Κάστρο με τη Χώρα της Άνδρου. Στην πλατεία απέναντι από το κάστρο δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα.

Από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα είναι η Καΐρειος Βιβλιοθήκη στεγασμένη σε ένα αρχοντικό του 1919. Η πρωτεύουσα της Άνδρου βρίθει από πολιτισμό. Αξίξει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Κυδωνιέως. Θαυμαστά είναι επίσης και τα εκκλησιαστικά μνημεία. Η Παναγία η Θεοσκέπαστη, προστάτιδα του νησιού. η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Παλατιανή, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, και η Παναγία η Θαλασσινή, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα.

Χωριά γύρω από τη Χώρα της Άνδρου

Η Μεσαριά είναι ένα μεγάλο χωριό λίγο πριν τη Χώρα της Άνδρου. Εκεί θα συναντήσετε τον πύργο Λορέντζου – Καϊρη, κτισμένο το 1760, τον βυζαντινό ναό του Ταξιάρχη του 12ου αιώνα και το πέτρινο γεφύρι της στοιχειωμένης που συνέδεε τη Μεσαριά με τα Φάλλικα.

Χωριά στις πλαγιές της Κουβάρας

Ο Πιτροφός, ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 350 μέτρων εμφανίζεται μετά την περιοχή της Σταυροπέδας στη νότια πλαγιά του όρους Πέταλο. Εχει πλούσια βλάστηση, διάσπαρτες πηγές και το αξιοσημειωτο Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων.

Η Χώρα της Άνδρου και τα γύρω χωριάΟι Μαίνητες είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά κοντά στη Χώρα της Άνδρου. Το νερό είναι και η βλάστηση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του οικισμού που είναι κτισμένος ανάμεσα σε καρυδιές και πλατάνια. Τα νερά τρέχουν από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων και στα αυλάκια δίπλα στους δρόμους που ποτίζουν τα κτήματα. Το όνομα του χωριού έλκει την καταγωγή του από τις μαινάδες τις νύμφες του θεού Διόνυσου.

Μετά από τις Μαίνητες ανηφορίζοντας τον δρόμο προς την Χώρα της Άνδρου, βρίσκονται οι οικισμοί Στραπουριές, Μεσαθούρι, Υψηλού. Λίγο πιο χαμηλά στην πλαγιά του βουνού τα Λαμύρα. Τα σπίτια είναι απλωμένα, ανάμεσα σε δένδρα και κήπους με λουλούδια και εσπεριδοειδή.

Η Χώρα της Άνδρου και τα γύρω χωριάΤο χωριό Αποίκια είναι κτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά με θέα τη θάλασσα και τις Στενιές. Είναι σχετικά μεγάλο και απέχει από την Χώρα περίπου 6 χιλιόμετρα. Το νερό εκτός από κυρίαρχο είναι και ιαματικό με την πηγή Σάριζα να αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού. Τα άλλα είναι η Πιθάρα, ένα σημείο που το νερό σχηματίζει ένα καταρράκτη και η Μονή της Αγίας Μαρίνας σε μικρή απόσταση. Στους Κατακαλαίους, πάνω από τ’ Αποίκια, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο πέλαγο και στην Χώρα της Άνδρου.

Χαμηλότερα είναι οι Στενιές ένα μεγάλο καπετανοχώρι, με υπέροχα αρχοντικά, πύργους και σπίτια με λουλούδια και περιβόλια. Κάτω από τις Στενιές είναι το πανέμορφο ποτάμι που εκβάλει στα Γυάλια δίπλα στην παραλία Πίσω Γυάλια. Η Βουρκωτή είναι το ορεινότερο χωριό της Άνδρου με υψόμετρο 620 μέτρων. Όση ζέστη και να κάνει στη Βουρκωτή έχει κρύο. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, ρέματα και το κλίμα της κρίνεται πολύ υγιεινό.

Χωριά στις πλαγιές του Γερακώνα

Η Χώρα της Άνδρου και τα γύρω χωριάΤα Λειβάδια είναι κτισμένα στους πρόποδες του απέναντι βουνού Γερακώνες. Την κατάφυτη κοιλάδα τους διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που εκβάλει στην παραλία Παραπόρτι. Ο Βραχνός, ή Βραχνού είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Γερακώνας, σε υψόμετρο 220 μ. Από το χωριό αυτό φαίνεται πανοραμικά όλη η κοιλάδα από τις Μαίνητες έως τη Χώρα της Άνδρου.

Απέναντι από την Μεσαριά και προς την κοιλάδα του ποταμού είναι το Αλαδινού, με το παλιό πέτρινο γεφύρι. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος». Δίπλα στα Αλαδινού, τα Φάλλικα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 240 μέτρων κάτω από το μοναστήρι της Παναχράντου. Εχει πολύ όμορφη θέα στην κοιλάδα μέχρι τη θάλασσα και πολύ κοντά βρίσκονται τα χωριά Κουρέλι και Σασά.